TBV

Het Tulip Breaking Virus of in het Nederlands Tulpen Mozaik Virus word overgebracht door bladluizen. Als een bladluis een TBV geinfecteerde tulp aanprikt omdat deze zijn sap wil consumeren word de luis drager van het virus. De luis heeft echter geen last van dit virus. Gedurende een korte periode is de luis nu in staat wanneer hij een gezonde tulp aanprikt deze te besmetten met het virus.

TBV resistentie kan door verschillende mechanisme komen:

  • De luis vind de plant onaantrekkelijk en gaat snel weg omdat hij deze plant niet als eetbaar beschouwd.
  • Als de luis met virus de resistente tulp besmet kan het virus niet bij de bol komen. De tulp voorkomt de het virus via de sapstromen bij de bol kan komen.

Of deze of nog andere mechanisme van toepassing zijn weten we niet. Wel weten we dat er rassen zijn die onder hoge virus druk virus vrij blijven. Als in een proef veld het virus percentage bijv. 40 procent is dan worden de resistentie cultivars even goed niet ziek.

Maar ook bij deze resistentie moet weer een aantekening gemaakt worden. Soms komen bepaald rassen als redelijk resistent uit de ziekte toets. Dit wil dan zeggen dat ze dus wel ziek kunnen worden alleen onder hele extreme omstandigheden! Tulip Trade zal daarom ook niet zeggen dat haar rassen absoluut resistent zijn, maar ze hebben een hoge mate van resistentie. In de teelt waar in principe een lage virus druk is zullen redelijk resistentie rassen niet explosief in het virus lopen.

Comments are closed.