“In feite werk ik nu aan de oplossing voor problemen in de toekomst. ”

Tulip Trade is in 2006 opgericht. Vanuit een passie voor tulpen is dit jonge veredelingsbedrijf begonnen. Niet zomaar een veredelingsbedrijf maar een met een veredelingsprogramma dat erop gericht is tulpen te ontwikkelen welke beter bestand zijn tegen de drie meest destructieve ziektes namelijk: Fusarium oxysporum (zuur), Botrytis tulipae (vuur) en tulpen mozaïek virus (TBV).

Natuurlijke resistenties zijn in de tulpen veredeling helaas nog een vrij onontgonnen gebied. Ondanks het feit dat tulpen veredeling hier al 4 eeuwen plaats vind heeft sinds de komst van fungiciden en insecticiden de resistentie veredeling geen prioriteit gehad! Uiterlijke schoon heeft altijd de voorkeur gehad, dankzij deze ontwikkeling is er een breed scala kleuren en vormen ontwikkeld in de afgelopen eeuwen.

De afgelopen 50 jaar is er veel veranderd, de komst van kunstmest, fungiciden, insecticiden en de mechanisatie. Deze ontwikkelingen hebben er toe geleid dat wanneer de omstandigheden gunstig zijn voor de ziektes deze voor enorme verliezen kunnen leiden. Tulip Trade heeft zich als doel gesteld om tulpen te ontwikkelen welke een natuurlijke resistentie bezitten waardoor ze beter bestand zijn tegen de drie eerder genoemde ziekten. Echter een teler dient ondanks deze resistenties nog ziekte bestrijding uit te voeren als zich extreme omstandigheden voor doen.

Om resistenties in te kruisen dient eerst veredeld te worden met wild materiaal. Dit wilde materiaal bezit natuurlijke resistenties tegen Fusarium, Botrytis en TBV. Het probleem is echter dat het ontstane product een slechte houdbaarheid bezit. Daarom dient men door te kruisen en de hybriden te selecteren die nog steeds de resistenties bezitten en dit in combinatie met een goede houdbaarheid. Dit proces is in een paar woorden op papier gezet maar betekend voor mij een project waar ik mijn hele leven mee bezig zal zijn. Maar als ik ervoor kan zorgen dat de tulpen teelt op deze manier een stukje duurzamer kan geschieden is mijn taak volbracht.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.