Polyploidy

Het ploydie niveau van de meeste tulpen is diploïde. Dit wil zeggen dat deze 24 chromosomen heeft en de geslachts cellen 12 chromosomen bevatten. Spontaan zijn er triploidy (36 chromosomen) en tetraploidy (48 chromosomen) tulpen ontstaan in het verleden. Een triploidy tulp kan verkregen worden door een tetraploidy tulp met een diploide te kruisen. De tetraploidy tulpen die nu op de markt zijn (verandi, rambo en kung fu)  werden ontwikkeld door het IVT. Dit gebeurde door planten in een cilinder te plaatsen waar lachgas onder druk in zit. De net bevruchte eicel verdubbelde zich en er werd tetraploïd zaad gevormd. De planten die gevormd werden waren zwaarder en groter dan de diploide tulpen van die tijd.

Tulip Trade maakt in zijn programma gebruik van diverse technieken om tri tetra en zelf penta ploide tulpen te ontwikkelen.  Deze penta ploidy tulpen zijn een doorbraak in de tulpen veredeling. Er zijn ook al aneuploide tulpen ontdekt deze tulpen zitten met hen ploidy niveau tussen de tetra en penta ploide tulpen in. Deze tulpen hebben misschien de potentie om nog extremere vormen te produceren. Hieronder is een voorbeeld te Datura stramonium study of Blakesly

Waarbij het effect van ieder chromosoom in de diploide achter grond. Duidelijk is uit deze foto dat dit tot verrassende nieuwe vormen kan lijden.

 

Binnen het veredelings programma van Tulip Trade word veel

Meer informatie volgt…

Comments are closed.